Általános és technikai információk

Szeretnél betekintést nyerni a Chiptuning mögé?

Info

Általános Információk

Miért olyan fontos a minőség?

Egy elismert chiptuning szolgáltató folyamatosan fejleszti a szoftvereit, kifejezetten a te autódra, amely teljesítménynövekedésben, kényelmesebb utazásban és kisebb fogyasztásban mutatkozik meg. Az autó biztonsági funkcióit a chiptuning semmilyen mértékben nem befolyásolja.

Kétes chiptuning szolgáltatók az internetről vásárolnak meg mindenféle előre megírt tuning fájlokat, melyek egész motorcsaládokra vannak fejlesztve és ezt telepítik fel a motorvezérlőre. Ahhoz, hogy ezek a fájlok semmilyen hibaüzenetet ne dobjanak, a motor összes biztonsági funkcióit kikapcsolják. Szinte nem is kell mondani, hogy ez az autó motorját egy valóságos időzített bombává alakítja.

Arról nem is beszélve, hogy ezeken kívül még számos hátrányuk van, amelyek nem mutatkoznak meg az elejétől fogva.

A rossz chiptuning szoftver mellékhatásai:

 • Az esetek nagy részében lehetetlen az ECU-t visszaprogramozni a gyári értékekre és ismét bekapcsolni a biztonsági funkciókat. Ez amiatt történhet meg, mert az eredeti fájlokat nem tárolják el a kétes minőségű szolgáltatók. Az egyetlen megoldás ilyenkor egy új ECU vásárlása.
 • Veszélyes lehet a motorra és a turbóra egyaránt. Általában ugyanazokat a fájlokat használják más-más turbóval felszerelt, vagy eltérő teljesítményű autókhoz is. Képzeld el mi történhet egy 100 lóerős motorral, melyre egy olyan szoftvert telepítenek, amit 170 lóerős motorhoz írtak meg eredetileg.
 • Azért, hogy megelőzzék a hibaüzeneteket, minden biztonsági funkciót kikapcsolnak, ezért ha nagy teljesítménynek teszed ki a motort, akkor akár a turbó fel is robbanhat.
 • Semmilyen garanciát nem vállalnak.

Az UPsolute előnyei:

 • Minden szoftverünk egyedi, autóra szóló
 • Az összes biztonsági funkció továbbra is tökéletesen fog működni
 • A motor szoftverét bármikor vissza tudjuk állítani a gyári értékekre, természetesen ingyenesen
 • Az eredeti szoftvert eltároljuk a szoftvereinken
 • Pénzvisszafizetési garancia

Mi nem mondjuk azt, hogy a piacon mi vagyunk az egyetlen megbízható chiptuning szolgáltató, csak szeretnénk figyelmeztetni, hogy az utóbbi időben elég sok új szolgáltató jelent meg, amelyek olcsó szoftvereket árulnak. Légy elővigyázatos az esetleges következmények miatt.

Mi is az a Chiptuning / ECU optimalizálás?

A professzionális chiptuning esetében (optimalizálás) a motorvezérlő szoftverét optimalizáljuk mindegy egyes autóra. Az eredmény nagyobb teljesítmény és kisebb üzemanyag fogyasztás. Az UPsolute sohasem fogja túllépni a gyártók által megadott határokat, amelyek már károsan befolyásolnák az autó vezetési élményét, és a motor kopását.

 

Miért pont az UPsolute?

Csak az UPsolute kínálja ingyenesen a következő szolgáltatásokat:

 • 14 napos pénzvisszafizetési garancia
 • Ingyenes visszatérés a gyári értékekre
 • Ingyenes szoftverfrissítés
 • 3 éves garancia a motorvezérlőre
 • Autóra szabott beállítások
 • 100%-os elégedettség

Hogyan működnek a teljesítmény boxok (más néven tuning boxok)?

Ezek a boxok a motorvezérlő elé vannak bekötve, a vezérlőnek meghamisított szenzor adatokat küldenek, amely így teljesítménynövekedést generál. Ez a változás viszont jóval kisebb, mint az igazi chip tuning által okozott növekedés. Az eltorzított adatok miatt, a motor biztonsági funkciói már nem fognak a tökéletesen működni, így az nem is tud átállni vészhelyzet esetén használatos programra, vagy a motort sem tudja megállítani probléma esetén.


Technikai adatok

Chiptuning és a mögötte álló titok

Ahhoz, hogy megértsük a chiptuning általi folyamatot, tudnunk kell hol és hogyan zajlik az optimalizáció és a folyamat. Az optimalizálást az ECU-ban hajtjuk végre, ami azt jelenti, hogy a motor semmilyen mértékben nem lesz módosítva. Az egyetlen dolog amit módosítunk az a chip (Eprom/Flash), amely a motor működéséért felelős adatokat tartalmazza. A gyári szoftvert optimalizáljuk és az új chipre írjuk rá. Ahhoz azonban, hogy még inkább megértsük a titkot, még mélyebbre kell mennünk…

 

Hogy is megy végbe (OBD vs. BDM vs. Soldering)

Négy különböző mód van arra, hogy kiolvassuk és átírjuk a szoftvert a motorvezérlőből:

Első variáció (Chip csere a motorvezérlőben):
A motorvezérlőt kivesszük az autóból, majd abból eltávolítjuk a chipet. Az eredeti szoftvert kiolvassuk egy EPROM program segítségével. A szoftvert ezután optimalizáljuk és egy új chipre írjuk rá. Ennek egyik nagy előnye, hogy a chip cseréjével bármikor visszatérhetünk az eredeti beállításokhoz.

Második variáció: OBD (kiolvasása / átírás a szerviz interfészen keresztül):
A szerviz interfészen keresztül a szoftver kiolvasható, és átírható egy a motorvezérlőhöz csatolható eszköz által. Ez a változat nem kíván sem mechanikai beavatkozást és chip cserét sem.

Harmadik variáció: BDM
Ebben a folyamatban sem szükséges a chip csere, azonban a motorvezérlőt ki kell vennünk a motortérből. Az ECU-ban van egy BDM interfész, amely által kiolvashatjuk és átírhatjuk a szoftvert.

Negyedik variáció: Tricore
Hasonlóan a BDM-es folyamathoz itt is kiolvassuk/átírjuk a szoftvert. Itt azonban szükséges egy 3-5 tűs chip csere a tuninghoz.

A motorvezérlő (ECU) – Történelme és haszna

Az utolsó 3 évtizedben történő technikai fejlesztések természetesen az autógyártást is jelentősén megváltoztatták. Ezek a változások nem csak a gyáraknak okoztak jelentős előrelépést, de a felhasználónak is. Ez leginkább a modern autóknál az erős motor, kevesebb fogyasztás, jobb vezethetőség és nagyobb biztonságnál mutatkozik.

A legfontosabb fejlesztés nyilvánvalóan az ECU terén volt az utóbbi időben. Ez az eszköz egy vagy több apró mikrochippekből áll, amely a motor működéséért és vezérléséért felel. A mikrochippek azt a szoftvert futtatják, amely a Eprom/Flash memórián vannak elmentve. Így az ECU felel a motor minden funkciójáért és működéséért. Ezeket befolyásolja a külső hőmérséklet, légmennyiség, motor hőmérséklet, melyeket különböző szenzorokkal mér az motor. Ezeket az adatokat az ECU feldolgozza, és ennek megfelelően változtatja a befecskendezés, gyújtás és egyéb funkciók adatait a tökéletes működés érdekében.

Ezeket az adatokat optimalizálja a chiptuning folyamata. Ez azt jelenti, hogy az előre eltárolt gyári adatokat, újraírjuk egy nagyon precíz szoftver segítségével. Ezzel a lehető legnagyobb teljesítményt és nyomatékot érjük el, amellett a fogyasztás is takarékosabb lesz, anélkül, hogy befolyásolnánk a motor élettartamát. A teljesítmény és nyomatéknövekedés turbófeltöltővel felszerelt autóknál 20-30%-os nagyságú, míg normál befecskendezésű társaiknál 8-12%-os. Ezek az adatok gyakorlatban nagyobb gyorsulást, agilitást és nagyobb végsebességet eredményeznek. Azonban a motor megbízhatósága és szervizintervalluma nem változik.

Benzines autóknál a fő cél a levegő-üzemanyagkeverék tökéletes beállítása. Ez nagyon fontos és bonyolult, mivel ezáltal lehet elérni a tökéletes égést, és a befecskendezett üzemanyag mértéke függ a beáramló levegőtől is. Ez befolyásolja a gyújtás időzítését is, mivel ha az időzítés késik, akkor a fogyasztás megnövekszik, ha korai, akkor az autó beremeg, lefullad.

A modern diesel autóknál a befecskendezett üzemanyag mértékét befolyásolja a levegő mennyisége, nyomása, hőmérséklete, fordulatszám és külső hőmérséklet összessége. Ezek mellett még emissziós normáknak is meg kell felelniük. A turbófeltöltős motoroknál ezek mellett még turbó működése is befolyásolja a befecskendezést. Ezeknek az adatait az Eprom/Flash memórián tárolja az ECU, és ezekből az adatokból számolja ki a tökéletes üzemanyagbefecskendezés mértékét.

Ezek a legfontosabb funkciók, melyeket optimalizálunk

 • Gyújtás kontroll
  Ahhoz, hogy az üzemanyagot a leghatékonyabb módon használjuk fel, fontos, hogy mindig a legjobb időzítést találjuk meg, figyelembe véve a fordulatszámot, hőmérsékletet és egyéb információt. A diesel autóknál pedig fontos az optimális befecskendezési nyomás.
 • Befecskendezés kontroll
  Figyelembe véve a levegő mennyiséget, fordulatszámot és egyéb más adatot, az elektronika kiszámolja a befecskendezés szükséges idejét és mennyiségét. Ez elősegíti a fogyasztás és károsanyag-kibocsátás csökkenést, és motorerő növekedést eredményez.
 • Turbófeltöltő nyomás kontroll 
  A turbófeltöltővel felszerelt autóknál a turbónyomás is fontos szerepet játszik a teljesítménynövekedés érdekében, a már említettek mellett.